Domowe przetwory

Domowe przetwory

Domowe przetwory

Nie ma nic lepszego jak domowej roboty ogóreczki konserwowe albo przetwory owocowe. Nie ma nic lepszego w zimowe dni. No tak, ale jak je zrobić. Ja zawsze pytałam taty o to. Robiła najlepsze ogóreczki. Zawsze do niego na nie chodziła.m. Ale mi nigdy nie wychodziły tak dobre. Dlaczego? Bo to trzeba wprawy. Trzeba je robić, trzeba próbować., szukać rozwiązań. I za każdym razem zapisywać, z którego przepisu się korzystało, żeby wiedzieć, czy go powtarzać, czy lepiej go sobie. Jeśli chodzi o kompoty z czereśni. To dobrze jest zdecydowanie selekcjonować owoce, by nie trafiły się żadne zgniłki, bo to popsuje cały kompot. Dodatkowo zawsze dosyp odrobinę cukru. Dosłownie łyżeczkę. W zimie jak zjesz owoce, to kompot będzie idealny do wypicia. A smak i zapach przypomni Ci lato. Co jeszcze mogę Wam napisać o domowych przetworach? Zdecydowanie po roku trzeba je wyrzucić.

Nie trzymajcie ich dłużej, często zdarza się, że się psują. A jeśli otwieracie słoik i widzicie pleśń, to od razu wyrzućcie cały słoik. Wyrzucenie tylko pleśni nic nie daje, bo metabolity pleśni już są w soku, więc i tak je zjesz. A to nie jest najlepsze rozwiązanie.

– autor artykułu