Co jest dobrym zrodlem witaminy K

Co jest dobrym zrodlem witaminy K

Istnieje wiele dobrych źródeł witaminy K, w tym zarówno roślin i zwierząt. Jednakże jakość witaminy K znacznie różnią się między sobą, ponieważ rośliny wytwarzają głównie K1 (filochinon) formy, podczas gdy zwierzęta wytwarzają postać K2 (menachinon).

Ważne jest, aby wiedzieć, że witamina K1 nie jest tak bio dostępnej jako witamina K2. Po pierwsze, nie jest wchłaniany tak dobrze, a po drugie nie jest skuteczne w komórkach ciała w sposób swoją pierwotną funkcję, która aktywuje pewne białka i umożliwienie im wiązania wapnia.

Co jest dobrym zrodlem witaminy K

Postać roślin, witamina K1, można uzyskać za pomocą wielu różnych źródeł. Jednak najlepsze z nich są zielone warzywa liściaste, w tym jarmuż, szpinak, boćwina Swiss, brokuły i pietruszki. Jest to możliwe, aby uzyskać wszystkie witaminy K, czego potrzeba, jedząc rośliny, ale trzeba by zjeść znaczną ilość i 1000mcg witaminy K1 zostały uznane za niezbędne w celu maksymalizacji ilości funkcjonalnej osteokalcyny, która jest jednym z głównych białek dotkniętych witaminy K.

Formularz zwierzę, K2, jest formą, że ludzkie komórki wolą. Ten znajduje się w japońskiej potrawy fermentacji soi o nazwie Natto. Inny niż Natto, K2 występuje wyłącznie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Co jest dobrym zrodlem witaminy K

Rodzaje pokarmu dla zwierząt, które są bogate w K2 obejmuje wędliny, jajka i narządów. Zawierają one znacznie wyższą kwotę, jeśli zwierzęta są trawą, dlatego zawsze lepiej jest uzyskać trawą mięsa, jeśli jest ona dostępna i nie jest droższe niż to, co jest wygodne.

Najlepszy ze wszystkich źródeł witaminy K jest wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego. To gdzie nas zachodnie ludzie uzyskać większość naszych witaminy K z, i jest to wyższa forma zwierząt (K2). Wysokiej zawartości tłuszczu mlecznego obejmuje sery, śmietana i masło, gdzie trawą masło lub olej maślany jest najbogatszym źródłem.

– autor artykułu